Barkod okuyucu siyah 2 boyutlu çizgi ve numaralardan oluşan grafiklerin okunmasını sağlayan cihazlardır. Optik ışık kaynağı yayarak etiket üzerinde tarama yapar. Taradığı bilgileri bilgisayar, el terminali, yazarkasa vb. cihaza aktarımını sağlar.

Barkodları daha kolay, daha hızlı veya ihtiyaca göre okutulacak ürünler uzaktaysa kablosuz okuyucu, el terminali gibi daha teknolojik ihtiyaçlar ortaya çıkabilir. Çok fazla ürün çeşidi ve marka okuyucu bulunmaktadır. En doğru okuyucuyu seçmek için iletişime geçebilirsiniz.

En verimli kullanılan alanlardan birisi kargo firmalarıdır. Barkod okuyucular sayesinde ürünün nerede olduğunu, hangi durumda olduğunu hızlıca öğrenirler.

Sektör ve ihtiyaca göre okuyucu çeşitlerinden herhangi birisi sizin ihtiyacınızı karşılayabilir. Bu barkod okuyucu çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Barkod Okuyucu Çeşitleri Nelerdir?

  • Karekod (2D,QR) Barkod Okuyucu
  • Kablosuz Barkod Okuyucu
  • Kablolu Barkod Okuyucu
  • Masaüstü Barkod Okuyucu

    Karekod (2D,QR) Barkod Okuyucu

Karekod barkod okuyucu datamatrix ve EAN 13 barkod tiplerindeki 2D oluşturulmuş olan etiketleri okumaya yarar. Karekod barkod okuyucuların en büyük özelliklerinden biriside normal barkodları da okuyabilmektedir. Daha çok eczanelerde kullanıldığını görebilirsiniz.

Kablosuz Barkod Okuyucu

Kablosuz barkod okuyucu kullanımı açısından çok daha rahat olmaktadır. Depo gibi alanlarda tüm ürünleri önünüze yığmak zorunda kalmadan okuyucu ile gezip sayım vb. işlemler yapılabilir. Kablosuz barkod okuyucularda bir alıcı mevcuttur o alıcının bilgisayarda takılı kalması gerekmektedir.

Kablolu Barkod Okuyucu

Kablolu barkod okuyucu diğer okuyuculara göre maliyeti biraz daha düşüktür. CCD ve lazer teknolojilerinden herhangi bir okuyucuyu kullanabilirsiniz. CCD ışını biraz daha kalın, lazer daha sonra çıkan teknoloji olup ince ışın yaymaktadır.

Masaüstü Barkod Okuyucu

Masaüstü barkod okuyucu marketlerdeki gibi sabit kalabilen, masada veya duvara sabitlenebilen barkod okuyucu çeşitlerindendir. Kullanım amacına göre Karekod ve 1D okuyucuları mevcuttur.

Kullanım Alanları

          Okuyucuların hayatımıza girmesinin ardından kısa sürede günlük yaşantımızın bir rutini oldular ve kullanım kolaylığıyla kullanıcıya sağladığı yararlarından ötürü çok çabuk hayatımıza adapte oldular. 

          Barkod okuyucular tarafından taranarak ürünlerin gerekli tüm bilgilerini içeren barkodlar, barkod yazıcı ürünleri tarafından hazır hale gelmektedir. Ürünün fiyat, ağırlık, renk, çeşit, son kullanma ve üretim tarihi gibi bilgileri barkod yazıcıya girilir. işlemin tamamlanmasının ardından girilen bilgiler barkod sistemine barkod yazıcı tarafından işlenir. Barkod sistemine işlenen bilgiler, etiket baskı cihazlarıyla ilgili ürünlere sabitlenir.

          Kullanım alanlarının en yaygını AVM’ler, marketler gibi stok ve fiyat takibinin aktif olduğu yerlerdir. Bazı marketlerin raf aralarında sabit barkod okuyucular bulunmakta olup, tüketiciler ürünlerin fiyat bilgisi gibi özelliklerini kendileri de kontrol edebilmektedirler. 

Barkod Okuyucuların Çeşitleri ve Özellikleri

          Barkod okuyucuların kullanım alanı ve yerine göre farklı özellikler taşıyan çeşitleri olmakla birlikte, oluşturulan dijital sistemin etiketlere ya da ürün paketlerine aktarımı yöntemleri de farklı şekillerde uygulanabilmektedir.

          En belirgin okuyucu çeşidi iki başlık altında sınıflandırılabilir. Basit şekilde 1D ve QR Kod (Karekod) okuyucu olarak sınıflandırılan bu cihazların kablolu ve kablosuz olarak kendi aralarında ayrılabilirler.

          Barkod okuyucuların sabit veya hareketli olanlarının her biri kullanım yerine göre farklı büyüklükte tarama ekranlarına sahip olmaktadırlar. Üretim yerleri, marketler, tekstil sektörü, ihtiyaçları doğrultusunda kullanım amaçlarına yönelik farklı tarama ekran büyüklüklerine sahip barkod okuyucuları tercih ederler.

Barkod Okuyucu Fiyatları

          Barkod okuyucu fiyatları oldukça değişiklik göstermektedir. En ucuz barkod okuyucu kablolu ve ccd teknolojisini kullanan okuyucular diyebiliriz. En pahalıları ise kablosuz endüstriyel olarak bildiğimiz suya toza düşmeye dayanıklı cihazlardır.

          Burada doğru ürün seçimi sizi gereksiz masraftan kurtarabilir. Gerçekten kablosuz okuyucuya ihtiyacınız var mı? Cihazı yüksek yerlerden düşürme ihtimali, suyla temas etme ihtimali gibi etkenleri göz önünde bulundurmak gerekir.